Syrop dyniowy, czyli pumpkin spice syrop


  • dynia hokkaido (ta była u mnie, ale jeśli wolisz inną, śmiało)
  • laska wanilii
  • anyż
  • kardamon
  • cynamon
  • imbir mielony
  • gałka muszkatałowa
  • goździki
  • mleko skondensowane
  • kajmak

Umytą dynię, pozbawioną nasion, pokrój w średnią kostkę. Umieść w garnku z nieprzywierającym dnem, zalej niewielką ilością wody, wrzuć przyprawy (możesz wrzucić cynamon w laskach, łupinę i nasiona wanilii oddzielone, anyż dobrze jest utłuc w moździerzu) i gotuj do miękkości. Wyjmij łupinę po wanilii, laskę cynamonu. Wlej mleko skondensowane, mi brakowało jeszcze wtedy głębi, stąd dodatek kajmaku. Zblenduj dokładnie. Podgrzej, przelej do szklanych szczelnych pojemników i po ostudzeniu schowaj do lodówki. Na jak długo? Nie mam pojęcia, testy trwają. Syrop jest gotowy. Kiedy jest jeszcze ciepły, możesz zalać nim białą czekoladę, wymieszać i dodać mascarpone w temperaturze pokojowej. Uzyskasz ciekawy krem do smarowania rogalików i innego pieczywa.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *