Pieczone czekoladowe


  • Czekolada deserowa, gorzka, mleczna lub biała
  • Mleko skondensowane
  • Śmietanka 36% lub 30%
  • Jajko
  • Mąka pszenna
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
  • Opcjonalnie: świeżo mielona kawa, bób tonka, laska wanilii, woda różana, zielona herbata, kruchy spód, kwiat soli, przyprawy korzenne i inne

Dlaczego nie podaję ilości? Bo każda modyfikacja zmieni odrobinę rezultat, ale nadal smak będzie wspaniały. Zagotuj śmietankę i wrzuć do niej to, co ma nadać smak. Czyli to ten moment z punktu opcjonalnie. Często łączę siekaną grubo tonkę, świeżo mieloną kawę i wanilię, a na wierzch kruszę kwiat soli. Zagotowaną śmietankę podgrzewaj przez chwilę, dzięki temu pozostanie w niej więcej smaku dodatków, odcedź przez sitko, nad czekoladą. Zaczekaj ok.2 minut i wymieszaj dokładnie, to spowoduje, że czekolada stworzy ze śmietanką gładką masę. Wsyp szczyptę soli. Wlej mleko skondensowane, obniży temperaturę całości i pozwoli dodać jedno lub więcej jajek. Zblenduj dokładnie, wsyp łyżkę lub kilka mąki pszennej, około pół łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie zblenduj. Przelej uzyskaną masę do formy w jakiej chcesz ją zapiekać. Piecz 30-50 min. W temp. 150-170 stopni, znasz swój piekarnik i pewnie wiesz jak będzie lepiej. Możesz pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Na początku całość będzie dość delikatna, po wystygnięciu będzie o wiele łatwiejsza do krojenia. Jeżeli nie jesz glutenu możesz pominąć mąkę i dać jajko więcej. Modyfikuj lub pytaj.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *